Svar på frågestund, Del 1

Sorry fina ni för att det har tagit sådan tid med dessa svar. Men som jag svarat några av er som har kommenterat angående det, så är det mycket som har kommit emellan och annat som jag har varit tvungen att prioritera. Det är inte nyttigt för någon att stressa ihjäl sig så hoppas ni kan ha förståelse för det! Vill också tacka för alla fina ord och komplimanger som många av er gav i frågorna, valde att inte ta med det när jag publicerade svaren men jag tog åt mig ska ni veta<3 Så är det någon fråga som är lite omformulerad så beror det på det, tog inte heller med frågor som var för lika varandra.

Jobb / Blogg - Sociala Medier / Framtiden

Vad fick dig att börja blogga?

Både mina följare på sociala medier (förhoppningsvis bloggläsare nu) som bad om det, vänner som redan bloggade och jag själv som tyckte att det verkade kul och givande. Jag hade funderat över det länge och behövde bara en spark i baken för att komma igång, vilket jag fick när fina @elinskoglund här på Nouw kontaktade mig.

Vad inspirerar dig?

Just karriärsmässigt så inspireras jag mycket av andra som lyckas, eller kämpar hårt för att lyckas. Jag inspireras av ledord om ”hårt jobb lönar sig”. Jag inspireras både av mina föräldrar, många av mina vänner och också av mig själv och varje gång jag klarar av någonting så blir jag sådär pirrig i magen och får en enorm självförtroendeboost.

Vad jobbar du med? Och vad vill du göra i framtiden? Drömyrke?

Jag jobbar med mina sociala kanaler och mitt eget varumärke. Med andra ord min Instagram, Snapchat, Twitter och främst den här bloggen. I framtiden så kommer kanske det ha ändrats men just nu så har jag mitt drömyrke! Och jag är väldigt nyfiken på att se hur det kommer utvecklas i framtiden.

Vad är det bästa enligt dig med att blogga? Ditt största mål/din största dröm just nu?

Eftersom att mitt jobb främst består av att blogga så är det bästa att få jobba med precis det jag tycker är roligt. Att jag kan ta med mitt arbete vart som helst och därför kan resa ofta. Också alla fina vänner och bekanta som jag träffat genom bloggen/andra sociala kanaler, alla möjligheter och allt roligt jag får göra som events osv.

Just nu så är mitt största mål att köpa en egen lägenhet, i Stockholm. Min största dröm är att hitta den perfekta som har allt det jag söker men också passar min budget (inte helt lätt hehe).

Hur ser du på din framtid?

Jag ser på framtiden generellt som något otroligt spännande. Jag har egentligen ingen aning om min framtid, jag drömmer om den ibland men drömmarna förändras från dag till dag. Jag har ingen aning om vad jag kommer vilja syssla med i framtiden, men jag hoppas att jag har ett jobb jag älskar, en trygg familj och friska nära och kära.

Could you start writing in English too?

Hmm, om tillräckligt många vill det så kanske jag kan ge det ett försök. Så då får ni kommentera det här inlägget! Hoppas bara personen som ställde frågan förstår mitt svar nu, haha...

Hur länge har du bloggat och hur lång tid lägger du på varje inlägg?

Jag har bloggat sedan slutet av februari 2016, dvs inte ens i ett år… Känns som mycket längre, allting har gått så sjukt fort!

Det är väldigt olika, sådana här inlägg tex men frågor kan ju ta flera timmar att skriva medan ett annat kanske endast tar 30 min. Men generellt, ett outfitinlägg så ingår det ju både att fota, redigera och länka. Det kanske tar 1 timme eller MAX 2 timmar sammanlagt.

Vem vann i Hvisk-Tävlingen?

Precis som det stod i tävlingsinlägget så har hon kontaktats på mail via Hvisk, alltså ingenting som jag skulle announcea på bloggen.

Hur lyckades du få läsare när du började blogga? Och gällande samarbeten, kontaktade du dem eller de dig?

Eftersom jag redan hade många följare innan jag började blogga, både på Instagram och Twitter, så var inte det svåra att folk skulle hitta min blogg. Utan att de skulle stanna och fortsätta klicka sig in varje dag. Jag uppdaterade mycket och gjorde min blogg snabbt ganska personlig. Läsarna fick direkt lära känna mig och fick reda på saker de inte fått via mina andra sociala kanaler. Jag tror helt enkelt att folk fick en personlighet bakom vad som innan bara varit ett ansikte.

Gällande samarbeten så är det lite både och. Främst är det företag som kontaktar mig men jag har hört av mig till en del också.

Jobbar du enbart som bloggare? När blev din blogg + Instagram så stora som de är nu? Hur länge har du bloggat? Hur redigerar du dina bilder till både blogg och instagram? Hur gör du dina kollage?

Jag jobbar som sagt med alla mina sociala kanaler men det har jag bara gjort i och med att jag startade bloggen, bloggen är dessutom min största inkomstkälla.

Min blogg har legat på inprincip samma statistik hela tiden sedan jag började blogga! Och jag antar att en stor faktor till att den blev så stor direkt var att jag redan hade många följare på mina andra sociala kanaler. Angående Instagram så beror det på vad du menar med ”stor”, jag var liksom tidig med att ha 1000 följare vilket var jättemycket då. Sen har den bara växt. För ett år sedan så hade jag 55k ish och nu har jag 83k.

Jag redigerar alla mina bilder till bloggen i Lightroom på datorn, där jag har laddat ner VSCO cam filter som jag använder. På Instagram så kopierar jag antingen bara bilden från bloggen och lägger upp samma eller så redigerar jag i VSCO cam appen, har gjort ett inlägg om det HÄR.

Jag gör oftast inte mina kollage i något speciellt program utan direkt i ”förhandsgranskar” där jag beskär bilderna för sig och sen klipper ihop dem på en gemensam bakgrund.

Hur hittar du inspiration till dina blogginlägg?

Hm… Allting flyter egentligen på ganska automatiskt för mig med bloggen. Jag har oftast något att skriva om eller någon idé i mitt huvud. Om inte så kollar jag igenom mina kommentarer och ser om någon av er har gett något förslag eller önskemål. Vet att många bloggare har vissa inlägg de alltid skriver som ”Veckoschema” och ”Min helg sammanfattad” vilket jag tror är bra, då har du alltid något att börja din blogg-vecka med och slipper en trögstart. Får också inspiration av andra bloggar såklart, ett tips är att kolla in topplistan här på Nouw och klicka dig in på någon ny blogg som kanske kommer överösa dig med inspiration.

Den större bildtexten som du brukar ha i början/i mitten av blogginlägg (i detta inlägg ”Ask me what you want”), hur gör du den?

Jag klickar på ”rubrik” istället för ”text” när jag skapar ett nytt inlägg! Och så väljer jag typsnitt, storlek och frät utifrån vad jag tycker passar inlägget.

Hur tjärnar du pengar?

Jag tjänar pengar genom en månadslön från min bloggportal. Och utöver den lönen så tjänar jag pengar på klick-länkar när jag länkar plagg i mina outfits eller kollage, det som jag alltid märker med ”inlägget innehåller adlinks/annonslänkar”. Då är det antingen en viss summa som jag får per klick. Samt så tjänar jag pengar på samarbeten både på min blogg, Instagram, Snapchat och Twitter. Så man kan säga att jag får tre olika löner, den 25e får jag min lön från bloggportalen och så får jag oftast lön för länkarna ca två veckor senare, och samarbeten får jag lön från lite då och då eftersom jag skickar frilansfakturor.

Sparar du pengar? Hur?

Jag har haft ganska svårt att spara pengar bara för att spara. Tycker det är lättare om jag har en resa eller någon speciell pryl att spara inför. Men nu när det börjar bli aktuellt med ett eventuellt lägenhetsköp och en flytt så är det klart att det känns vettigt att spara till det. Eftersom att jag kan tjäna väldigt olika från månad till månad så sparar jag inte alltid samma summa, men försöker att lägga undan iallafall 20-30% och så är det bara en bonus om det blir mer någon månad!

Är nyfiken på företagandet du håller på med, hur jobbar man på heltid med sin blogg? Säker du upp företag att samarbete med eller kommer dem till dig? Jag har en dröm att kunna leva på mitt företag, har du något tips/knep på hur man marknadsför sig och når ut till kunder?

Jag har faktiskt inte startat något eget företag ännu, just för att jag inte har hållit på med det jag gör nu under någon längre tid och för att jag inte varit säker på om det är något att satsa på. Men det är på gång, planerar att skaffa ett eget företag nu inför årsskiftet. Man jobbar på heltid med sin blogg på så vis att man lägger ner lika många timmar per dag som vilket ”vanligt” jobb som helst på att göra ett upplägg för sina inlägg, komma på idéer, fota, redigera bilder, leta upp fina plagg/saker att tipsa om, klippa och klistra kollage, skriva om sina dagar och skriva ihop andra texter. Osv, osv. Man lägger ner mycket tid och fokus på sitt eget varumärke, hittar företag man vill förknippas med och förhandlar om bra dealer för båda parter. Främst så hör företag av sig till mig, men jag har kontaktat några stycken också!

Mitt bästa tips är att ta dig själv och det du gör på allvar, och tro på dig själv för då kommer andra också att göra det.

Kommer du att lägga ut fler vloggar på din youtube-kanal? Funderar du på att starta en podcast? Hade varit så kul!

JA! Jag vill så himla gärna börja med regelbundna vloggar på youtube som ett komplement till bloggen, men det var sååå krångligt att klippa och redigera?! Plus att jag inte kunde föra över filmerna från min vlogg-kamera till min bärbara dator (som jag alltid använder) så var tvungen att föra över dem till min stationära dator för att sedan ladda upp dom på dropbox och sen ladda ner dem därifrån igen till den här datorn. Förstår ni hur jobbigt? Men det borde gå att fixa, har inte orkat kolla upp det än bara… Har haft mycket annat det senaste, men skulle absolut vilja börja med youtube också.

Podcast är ingenting jag funderar på, skulle ni vilja det?

Tycker det är sjukt kul att följa din utveckling från endast Twitter till flera stora olika sociala medier. Hur har du lyckats så bra tror du? Har du några tips för att bli stor på sociala medier? Tror du man måste ha utseende för att bli stor? Vad är roligast tycker du?

Grejen är den att frågan hur jag ”lyckats så bra” med alla mina sociala kanaler kan jag ibland undra själv också. Jag har ju liksom haft relativt många följare ända sedan 2008 när man höll på med bilddagboken, haha… Men jag tror att för att slå stort på tex både Twitter, Instagram och blogg så måste du variera dig och ditt innehåll mellan de olika kanalerna. Man kan ju knappt tro att det är samma person på min Twitter gentemot min Instagram, om du förstår vad jag menar? På Twitter visar jag upp en mer skämtsam sida av mig, på bloggen en mer personlig och ”sårbar” och på Instagram så är det egentligen bara fina bilder.

Angående utseende så tror jag att det spelar 0,00 roll. Alla har olika ”mallar” på vad som är fint och vad de dras till, det finns inget visst sätt du måste se ut på för att lyckas. Alla är fina på sitt vis.

Jag tycker helt klart att bloggen är roligast. Just för att jag får så mycket fint tillbaks av er, och för att det ger mig så mycket möjligheter.

Jag är jättenyfiken på hur du själv tycker att du förändrats, från när du började bli stor på Twitter som humortwittrare typ? Till där du är idag, med modeblogg och allt. Något befriande med dig när du blev känd på Twitter var att du kunde ta avstånd från ytligheter och ibland göra narr av utseende modehetsen och gröna drinkar. Känner du själv att du har förändrats eller är det bara en bild som läsare har? Absolut inget illa menat utan är inget mer än genuint nyfiken!

Jag tycker inte att jag har förändrats. Utan snarare att jag visar upp en bild av mig själv här på bloggen som jag inte visat upp innan. Min twitter är fortfarande densamma, jag driver fortfarande om mycket och har såpass bra självdistans att jag fortfarande kan ”göra narr” av både mitt utseende samt beteende. Jag tycker inte att jag har förändrats, jag tycker bara att jag uttrycker mig på ett nytt sätt angående nya saker via min blogg. Som sagt, ingen av mina sociala kanaler är lik den andra.

Tips på ett bra Instagramflöde?

Jag tycker själv inte att mitt instagramflöde är något bra haha… Vet att många fokuserar på att ha ett fint och sammanhängande flöde och tom har ett privat konto där de lägger upp bilder för att se vilka som ser bäst ut bredvid varandra osv. Jag bryr mig mer om själva bilderna. Sen är det klart att man alltid får finare flöde när man är utomlands. Men förutom det så se till att bilderna passar och smälter ihop fint. Och snälla skippa whitagram, haha.

Vad tror du att du hade jobbat med om du inte haft det jobb du har idag?

Innan jag började blogga så jobbade jag ju på Ica, men har haft ca fem andra jobb innan. Hade jag inte startat bloggen så hade jag nog dock börjat eller iallafall börjat fundera på att plugga vid det här laget. Så då hade jag förmodligen bara tagit något helgjobb.

Hur tjänar man pengar på sina sociala medier?

Jag har ju svarat på hur jag tjänar pengar på mina sociala medier, men har du lite mindre kanaler så kan du fortfarande tjäna pengar. Du kanske inte får någon fast månadslön, men här på Nouw tex så kan ju alla tjäna pengar på sidvisningar. Och bara du har en blogg/youtubekanal eller någon annan plattform där du kan lägga in externa länkar så kan du använda ”adlinks” och få betalt per klick. Kolla in tex metapic, stylewish eller blogfame. Och så är det bara att höra av sig till företag som du vill samarbeta med, kanske kan du föreslå provision om de inte vill betala dig ett fast pris? Att du får en viss summa av alla som använder din rabattkod när de handlar eller liknande.

Gillar

Kommentarer

clarafiorella
clarafiorella,
Fan vad grym du är Moa! Go you! 😊
nouw.com/clarafiorella
jenniferkre
jenniferkre,
Älskar din blåa jacka!😍
nouw.com/jenniferkre
CarolineDrougge
CarolineDrougge,
Super inspirerande 😍👌
nouw.com/carolinedrougge
agnesvera
agnesvera,
Superkul inlägg
nouw.com/agnesvera
AlicesWonderland
AlicesWonderland,
Love the color of your fur! <3
nouw.com/aliceswonderland
Klara
,
jA!!!! Det hade vart SÅ kul med en podcast med dig och Elin!!!!
photobygabriella
photobygabriella,
Åh så inspirerande inlägg, blir supertaggad själv av att våga och satsa på drömmar man har!! Tack! <3
nouw.com/photobygabriella

Instagram