Internationella kvinnodagen

Åsikter, Personligt

8 mars, internationella kvinnodagen. En dag för den feministiska kampen att höras lite extra tydligt. Vi må ha kommit bra mycket längre än var ifrån vi började men det är en lång väg kvar. Varje dag är en kamp för feminismen.

Jag önskar att vi levde i ett samhälle där alla hade samma förutsättningar. Ett samhälle där den internationella kvinnodagen inte behöver vara en kamp utan en påminnelse om en kamp som vi segrat. Jag önskar att den här dagen var till för att säga "Grattis på internationella kvinnodagen!" och att kunna fira och uppskatta ett jämlikt samhälle. Men det är det inte. Den här dagen är inte bara till för att hylla alla fantastiska kvinnor utan också för att att lyfta alla orättvisor som gör att alla fantastiska kvinnors vardag inte alltid är så fantastisk som den borde vara. HÄR har ni ett bra inlägg som fina @ELINSKOGLUND har skrivit där hon listar några utav de orättvisor som gör att feminismen fortfarande är en pågående kamp.

Jag är så arg på patriarkatet. Arg för att jag i grundskolan fick höra att jag var sämre för att jag var tjej. Arg för att jag som osäker tonåring fått stå ut med trakasserier både psykiskt och fysiskt från killar med ursäkten att dom bara är killar. "Det är så killar beter sig när dom tycker om någon", "Ta det inte så allvarligt". Det är allvarligt. Det är allvarligt att växa upp i ett samhälle där det är okej för killar att sätta sig över tjejer vad det än handlar om. Det är ruskigt allvarligt att tjejer blir ombedda att inte gå ut själva eller ha för korta kjolar på grund utav att män inte kan kontrollera sig. Det är allvarligt att kvinnor inte vågar anmäla sexuella övergrepp eftersom att gärningsmännen ca alltid frias. Visste ni att den högsta andelen friade gärningsmän för alla brottsbalksbrott är inom våldtäktsbrott? (källa).

Jag älskar kvinnor. Jag älskar att få representera det kvinnliga könet, trots att det många gånger försämrar förutsättningar för mig att bli tagen på allvar. Jag älskar att jag har så många kvinnor jag älskar i mitt liv. Och att det finns så många kvinnliga och starka förebilder att se upp till. Tack morsan för att du har lärt mig att inte låta någon trampa på mig. Tack tjejkompisarna för att ni har fått mig på benen de gånger jag fallit dit, trots min mammas kloka ord, och låtit någon förminska mig. Tack för uppfostran, för stödet och peppen. Tack alla systrar för att ni hjälper mig att aldrig känna mig ensam och tack för att ni alltid backar mig. Shout out to the sisterhood!

Gillar

Liknande inlägg

    Instagram